På anläggningen finns goda möjligheter till träning i stort ridhus eller på vår utebana, det finns även gott om fina ridvägar i omgivningen - Allt för att få en så omväxlande och utvecklande miljö för Er

På anläggningen finns tillgång till både hopp och dressyrtränare med goda meriter och framgångsrika elever. Mariefreds Ridklubb som har sitt säte på Ekelund ordnar även många tävlingsdagar varje år. I hoppning från klubb- till regionalt 130m samt dressyr från klubb- till nationell Grand Prix. Klubben som har ett nära sammarbete med Ridskolan jobbar mycket med att behålla våra barn och ungdomar och ge dem möjligheter att utvecklas både i sin ridning och ledarskap/utbilding som är så viktigt inom hästsporten.

www.mariefredsridklubb.com

Anläggningen ägs & drivs av familjen Holmqvist som består av Ann, Joakim "Jocke", Madeleine "Madde" och Sofia

Vi arbetar profesionellt med hästar & ridning sju dagar i veckan - året om, och har många års erfarenhet kring hästar och att utbilda/tävla hästar

Förutom att vi själva har mycket kunskap har vi även tillgång till skickliga veterinärer, equiterapeut, sadelprovare osv. Allt för att kunna tillgodose våra kunders önskemål 

 

Vi i familjen

Bildnamn Ann & Melete

ANN

Ann började rida när hon var tolv år, trots hennes föräldrars ogillande, även om de nu rider båda två och har ägt hästar senare i livet. Vid 14 års ålder köpte hon sig sin första ponny för egna pengar och därefter har det passerat många hästar och mycket jobb. Ann sköter planering av ridskoleverksamheten och har egna ridgrupper alla dagar utom torsdagar & fredagar. Hon har lantbruksutbildning, RIK0 pedagogik Strömsholm och C-tränare i dressyr. Ann har tävlat både hoppning och dressyr men det är dressyren som varit närmst hjärtat och har tävlat t.om Svår dressyr på vår egna fina hingst Arrobell.
Hon har även privatlektioner för elever med egen häst och elever på ridskolehäst. Ann är mycket skicklig på att lösa problem som uppstår vid ridning och hon är mycket bra på att tömköra, något man också kan boka lektioner i.

Ann har för tillfället en häst Bell's Melete, MsvB dressyr. Hon tävlar även en del skolhästar upp t.om MsvB nivå.

Jocke & Anirco Bildtext

JOCKE

Jocke började rida som liten pojk och hade en Connemara - Tisslinge Apache. De hopptävlade och vann många priser bland annat DM då han var i tonåren. Han har på "äldre" dar hoppat familjens olika hästar fram till för ca 7-8år sedan. Han har en mycket bra ridkänsla och ett bra öga för hoppning - han är nu vår största kritiker på marken.
Jocke är en mycket skicklig hovslagare & sköter skoning av iprincip hela anläggningens hästar samt även en del utomstående han åker till och vi får alltid väldigt fina kommentarer om hovarna på våra hästar då vi är hos veterinär osv. Han sköter även banorna, foder, byggprojekt mm mm - Hans lista kan göras lång.

Vi jobbar på att han ska komma igång och rida en del igen men det går trögt - ibland dyker han dock upp som gubben i lådan till häst vid olika showevent som anordnas.

Bildnamn Madde & Mille

MADDE


Äldsta dottern Madeleine "Madde" föddes rakt in i hästvärlden, första ponnyn kom vid 2års ålder och sedan dess har det varit en mängd ponnyer och senare stora hästar. Tävlat både hoppning och dressyr men efterhand under åren så har det blivit dressyr som gäller. På ponny tävlade hon upp t om FEI med placering, hon har haft många placeringar och vinster i lätt klass med många olika ponnyer - de flesta ridksoleponnyer. Började rida häst tidigt, ca 12år, som även där tävlade både hoppning och dressyr.
2006 vann hon Strömsholms nationella Mästerskapsprog. för Juniorer och kvalade in två hästar till JSM och valde att bara ta med Arrobell som hon tog sig till final och placering med. 
Året därpå 2007 red hon Krafftcupfinalen på Elittävlingen på Djursholm även då på Arrobell. Hon och Arrobell vann även senior DM som junior 2006.
Madde har utbildat hästar ifrån inridning och uppåt t.om Intermediaire.
2007 gick hon Ridledarkursen på Strömsholm med höga betyg.

Hösten 2009 var hon i Tyskland under sex veckor och jobbade hos Sabine Rueben strax utanför Aachen. Madde gör de vanliga stallsysslorna som förekommer samt utbildning av tävlingshästar, skolhästar och våra unghästar.
Sedan september 2014 diplomerad C-tränare i dressyr.  Och under 2015 blev hon färdig MsvC-domare.
Diplomerad SRL 2
2018 med högsta betyg i alla ämnen.
Diplomerad SRL III 2020 med högsta betyg och tilldelad pris som "Årets Ridsportförebild" av Svenska Ridsportförbundet.

Pluggar nu till yrkeslärare på Stockholms Universitet och arbetar på Strömsholm. Har endast kvar sina grupper på torsdagar.

Bildnamn Fia & Kolibri

SOFIA

Yngsta dottern Sofia har även hon en gedigen lista med ponnyer, hästar och tävlingar. Sofia har dock mer gått i sin fars anda och förälskat sig i hoppningen och har under de "yngre åren" mest fokuserat på hoppning förutom då vi "tvingat" henne att rida i dressyrlag osv.. Hon har mängder med placeringar i både hoppning och dressyr på ponny. Under de senaste åren har hon däremot lagt mycket tid och träning inom dressyren vilket lett till flertalet placeringar t.om MsvB. Med hingsten Arrobell tog ett junior-DM guld 2008.
Hon har i dagsläget tävlat hoppning t om 1.30m. I dressyren har hon placeringar i nästan alla starter i MsvB med Millet som hon red innan Madde tog tillbaks honom.
Sofia sköter all bokföring och ekonomi inom företaget. Samt sköter stallsysslor och utbildning av hästarna.

Sofia har i dagsläget en häst som hon tränar och tävlar i hoppning som även är uppfödd på gården Ekelunds Hermes. Hon tränar och tävlar även skolhästar och andras hästar.

Har ordinarie ridgrupper samt privatlektioner och hoppträningar.

Personal

Anna Olofsson

Anna är utbildad dansare och danslärare, tidigare hade hon en hopphäst som såldes för att hon kom in på Kungliga Svenska Balettskolan. Hon har dock ha lagt dansskorna på hyllan och satsar på hästarna och sin ridning. Våren 2013 kom hon tillbaks till oss för lektioner och hösten 2013 började hon hjälpa till med stallsysslor på förmiddagarna och senare instruktörselev. Hon gick ridledarutbildningen på Strömsholm 2016 och gick Svensk Ridlärare Level 2, SRL 2, 2018-2019 där hon gick ut med högsta betyg i alla delar av utbildningen som är den näst högsta ridlärarutbildning man kan ha.

Hon är duktig även på hästryggen och har flera placeringar upp t.om MsvC klass i dressyr, hoppar även lätt klass. Hon har ingen egen häst utan tränar och tävlar med våra fina skolhästar.


Anna ordinarie har ridgrupper samt privatlektioner.

Sofia Olsson

Sofia är från början elev på ridskolan och ställer upp mycket ideellt i ridklubben. Hon har igen egen häst utan rider och tävlar våra skolhästar t.om LA dressyr. Hon har gått flera ledarutbildningar genom SvRF och gick sommaren 2018  Ridledarutbildningen på Strömsholm tillsammans med vår skolhäst "O.P".
Som instruktör är hon väldigt omtyckt och har stort fokus på säkerheten och att lära både elever och föräldrar hur man på bästa och säkraste vis hanterar hästen i olika situationer. Hon påbörjade utbildningen till Svensk Ridlärare Level 1 under 2021 fick pausa studierna pga graviditet.

Sofia har lektioner på söndagar, hon är också den som håller i våra nybörjarkurser som startar 1-2ggr/termin. 

Ross

Bildnamn Ross


Ross är Jockes jakthund, korsning mellan Gråhund/Tysk Terrier. Snällare hund får man leta efter! Älskar barn och att skälla på hästarna. 

Anläggningen

Bildnamn Framsida av stall & ridhus

Gården köptes av Joakims morföräldrar och på den tiden var det plats för ca 4 kor. Senare skaffade Joakims mor hästar och när Ann in i bilden och gården har sedan dess bara växt och växt. Från början hade Ann och Joakim amkor och grisuppfödning. Anledningen till att det bara blev fler och fler hästar var att de började med uppfödning och första fölet föddes 1988. Ibland kunde det bli så många som 5-6 föl/år. Idag har vi plats för 47 hästar i tre olika stallar, ett stort luftigt ridhus 20*82m med omtalat bra underlag, en stor utebana 40*70m samt en mängd fina ridvägar i omgivningarna.

Vi har även investerat i en "Horse Trainer" som vi är mycket glada över då den underlättat enormt i det dagliga arbetet samt givit stora resultat på de hästar som använder den dagligen.

Bildnamn Stora stallet

Stallarna består av "Stora stallet/lektionstall" där vi har plats för 22 hästar varav ca 20st är ridskolehästar, i den ena änden av detta stallet finns 4 "gamla" boxar kvar. Vi har ett eget "tävlingsstall" där finns plats för 5 hästar där vi har våra tävlingshästar. Så har vi även ett utestall/kallstall med plats för 17 hästar, där står alla våra inackorderingar. På gården bredvid, Åbykvarn, har vi under 2019 byggt en lösdrift där våra unghästar numera huserar.

I utestallet finns en uppvärmd sadlkammare med vatten och stora skåp till varje inhyrd häst samt en hösten 2012 nybyggt uppvärmt utrymme med plats för tre hästar att göras iordning samtidigt, där finns även 8 stora platsbyggda skåp. Likadana skåp finns i Stora stallet till de som har sin häst stående där.

I utestallet har vi även en spolspilta.

 

Transporten

Bildnamn Hästar på tävling!

Vår stora Fautras-transport med plats för hela fyra hästar (tre om man har stora hästar) Denna underlättar mycket vid tävlingar och vi kan nu även få med oss fler hästar till samma tävling utan att behöva två bilar med släp.

Eftersom målet med vår verksamhet är att få fram duktiga, ödmjuka och positiva ryttare som kan få möjlighet att tävla på våra skolhästar kommer denna transport väl till pass då vi hoppas kunna ha lag i allsvenskan med ridskoleekipage!